Rijdend museum Sonnega

Sonnega – De 22 bussen van de Stichting Openbaar Vervoer Collectie Nederland (OVCN), hebben inmiddels definitief een nieuw onderkomen gevonden op de locatie in Sonnega, voorheen mechanisatiebedrijf Van der Vegt.

 

“We zijn een ‘rijdend museum’. Het doel van de OVCN is om de bussen te bewaren zoals ze gereden hebben in het openbaar vervoer. We willen het straatbeeld van destijds behouden. In augustus gaan we beginnen met de verhuizing van de bussen naar de stalling in Sonnega. Daar kunnen we ook eventuele reparatiewerkzaamheden verrichten, zegt Thijs van de Bles oprichter en penningmeester van stichting OVCN.

 

Bijzondere attributen voor de locatie

Op de locatie aan de weg staan een paar bijzondere attributen wat bijzondere aandacht trekt. Sommige passanten meenden dat er een echte buslijnverbinding in Sonnega is. Er staat een bushokje, aanduiding bordje, een PTT telefooncel uit 1979, maar ook een moderne cardreader. Maar dit is meer nostalgie en duidt op de bijzondere ‘rijdend museum’.

 

Feestelijke opening

De feestelijk opening stond gepland op zaterdag 2 mei, maar door de coronacrisis wordt dit verschoven naar het voorjaar van 2021. Er zijn inmiddels 25 donateurs van OVCN.

 

Origineel

De  bussen in de collectie variëren van 1954-2003. Die bus uit 2003 is vrij jong, nu bewaarde wordt is hij in de toekomst nog origineel. De meeste bussen komen uit de jaren ’70, ’80 en ’90 en zijn  te vinden in Sonnega.

“We zijn geen museum in de zin van dat we elke week bijvoorbeeld op zaterdag open zijn. Maar we hebben wel jaarlijks een open dag en geïnteresseerden kunnen ons altijd benaderen met de vraag of ze even mogen kijken”, aldus Van de Bles.

(Foto: Lenus van der Broek)

 

School Paashazen

Oldetrijne – De leerkrachten van de openbare basisschool De Lantscheene in Oldetrijne hebben de gezinnen die leerlingen op deze school hebben een hart onder de riem gestoken. Zij hebben veel waardering hoe de gezinnen met de ‘thuisschool’ omgaan. Zij ontvingen daarom afgelopen donderdagmiddag van de school Paashazen op gepaste afstand een Paastasje met daarin eitjes, andere lekkernijen en kleurplaten. De actie werd zeer op prijs gesteld.

(Foto: Lenus van der Broek)

Lammeren in Sonnega Oldetrijne

Sonnega/Oldetrijne – De eerste lammeren zijn weer in de wei langs de Meenthe in Sonnega en Oldetrijne, een bont gezelschap. Misschien niet direct ideale weersomstandigheden, nat en koud, maar hierdoor bouwen de lammeren juist beter weerstand op en worden sterker. Bovendien moeder schaap zorgt goed voor de kroost.

(Foto: Lenus van der Broek)

Nederlands Indoorkampioenschap Friese paarden

Sonnega – Manege de Caprilli in Sonnega was dit weekend het decor van de finales dressuur van de Nationale Horses2Fly KFPS indoor sportcompetities voor Friese paarden. De menners beten vrijdag het spits af en streden ook om de Tinnen Menner.

Zaterdag verschenen de ruiters in de klasse B, L1 en L2 aan de start. Zondag startten de ruiters in de klasse M1, M2, Z1, Z2 en ZZL. Voor de ruiters zijn er voor de overall kampioenen de Zilveren Zwepen,één voor de kampioen klasse B t/m L2 en één voor de kampioen klasse M1 t/m ZZL. De Young Talent Award is voor de beste dressuurcombinatie onder de 25 jaar.

Alle uitslagen worden vermeld op www.startlijsten.nl.

(Foto: Lenus van der Broek)

 

15 jaar Entrainement Paul Hagoort

Oldetrijne – Entrainement Paul Hagoort en medewerkers vieren hun 15 jarig jubileum op het bedrijf aan de Pieter Stuyvesantweg in Oldetrijne. De familie Heida, eigenaar van de boerderij trakteerde Paul, echtgenote Kim, kinderen en medewerkers op gebak.

Zoals bij vele starters was het begin moeilijk, maar door vakmanschap en hard werken is de stal uitgegroeid tot een internationaal succesvol entrainement met in de loop der jaren vele overwinningen in binnen- en buitenland.

Paul Hagoort begon zijn loopbaan als zelfstandig trainer samen met zijn partner Kim in Ter Idzard en verhuisde al snel naar Oldetrijne waar de successen al vrij vlot kwamen. In 2010 waren er al zeges in klassieke koersen en dat Paul 5 keer de Duitse derby won in de afgelopen 7 jaar toont de kracht van zijn stal en de uitstekende samenwerking met vaste rijder Robin Bakker. De grootste hoogtepunten kwamen in de jaren waarin Tuonoblo Rex, Regio en Robert Bi  internationaal aan de weg timmerden.

Robert Bi was een paard van wereldklasse waar over de hele wereld mee gewonnen werd en de stal internationaal bekendheid gaf. Hij vestigde zelfs een wereldrecord in de Copenhagen Cup in Denemarken. Geen paard en rijder ter wereld waren tot die mooie dag in Kopenhagen ooit sneller geweest op die afstand.

De eigenaren van Robert BI, de familie Bijkerk, roemt Paul om zijn vakmanschap. Hij leidt op en zeer professionele, moderne manier zijn stal. Een man van soms weinig woorden. Als Robert Bi een grote koers in het buitenland had gewonnen en iedereen de tranen van blijdschap over de wangen liepen, zei Paul met een tevreden grijns ‘goed gelopen’ en dat was het.

De stal met 50 dravers staat op dit moment vol met jong talent en zoals het lijkt zijn de komende jaren weer veel successen mogelijk te behalen in binnen- en buitenland, waarbij de pijlen ook vooral gericht zijn op Frankrijk, het land waar de drafsport floreert waarvan de drafbaan in Wolvega dankbaar zijn vruchten van mee plukt.

Foto: Draver Noxx Vrijhout, Paul en Kim Hagoort, Lena en Peter  Mastenbroek, Roel Heida en de kinderen Frederique en Jordy Hagoort (v.l.n.r.). (Foto: Lenus van der Broek)

Humor in het dorpscentrum

Oldetrijne – In een bomvol Dorpscentrum in Oldetrijne vermaakte vrijdagavond de cabaretgroep ‘Twee Recht Twee Averecht’ uit Willemsoord de bezoekers. Met de nodige dosis humor maakte Twee Recht Twee Averecht het publiek deelgenoot van hun ongemakken en gaven zij een helder advies. De lachspieren kwamen goed los. Het thema in hun 18e programma is: ‘Frontale Confrontatie’. Na afloop kregen de artiesten staande een daverend ovatie.

 

Met een knipoog en een kwinkslag werd het leven van alle dag op de hak genomen, waarbij serieuze actualiteiten niet uit de weg werden gegaan. De grote lijn van hun programma ligt vast, maar geen avond is hetzelfde. Actuele en/of plaatselijke gebeurtenissen werden graag uitvergroot. Jong en oud kon hun hilariteit waarderen. Alles wordt zelf geschreven, gecomponeerd en de aankleding van het podium, inclusief het licht/geluid wordt door henzelf verzorgd.

De groep gaf nog een hint aan iedereen: Ga elke ochtend even voor de spiegel staan, recht je rug en kijk jezelf dan eens vriendelijk aan en dan zeg je deze woorden, zeg ze luid en goed: je bent de leukste mens die ik ooit heb ontmoet.

De cabaretgroep bestaat uit vier artiesten, Janet Marks, Lucina Bolding en Alie Stroeve en Janet van Veen, zang en muziek. Zie ook www.tweerechttweeaverecht.nl.

(Foto: Lenus van der Broek)

‘Twee Recht, Twee Averecht’

Oldetrijne – Het Stichtingsbestuur van het Dorpscentrum Oldetrijne heeft de cabaretgroep ‘Twee Recht, Twee Averecht’ uit Willemsoord gecontracteerd voor de voorstelling op vrijdagavond 10 januari om 20.00 uur, zaal Dorpscentrum open om 19.30 uur. Er zijn nog kaarten beschikbaar en te bestellen bij Annie Kester, telefoon 06-19191074.

 

De  cabaretgroep  Twee Recht Twee Averecht  presenteert een avondvullend programma voor man en vrouw, jong en oud. Met een knipoog en een kwinkslag wordt het leven van alle dag op de hak genomen, waarbij serieuze actualiteiten niet uit de weg worden gegaan. De grote lijn van het programma ligt vast, maar geen avond is hetzelfde. Actuele en/of plaatselijke gebeurtenissen worden graag uitvergroot. Alles wordt zelf geschreven, gecomponeerd en de aankleding van het podium, inclusief het licht/geluid wordt door henzelf verzorgd.

 

(Eigen foto)

Carbidschieten

Wolvega – Traditiegetrouw wordt in de gemeente het jaar uitgeluid met carbidschieten. De gemeente gaf toestemming aan een aantal aanvragers om op in totaal elf locaties, waaronder aan de Meenthe in Sonnega carbid te mogen schieten vanaf oudejaarsdag 10.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur.

 

Voorwaarden

De gemeente stelt wel een aantal voorwaarden. Het is niet toegestaan om met een object groter dan een maximale inhoud van 50 liter te schieten (standaard melkbus). Ook is het niet toegestaan om een hard voorwerp, zoals een deksel, als afsluiter te gebruiken, tenzij deze door middel van een koord of touw aan de melkbus verbonden blijft. De plaats van het afschieten bedraagt ten minste 100 meter van omliggende bebouwing. Toeschouwers moeten op ten minste 10 meter afstand worden gehouden van het afschieten. Er mag niet worden geschoten in de richting van personen of nabijgelegen gebouwen en er geldt een maximum van 10 melkbussen per locatie om geluidsoverlast te beperken;

 

Wie is de BOCK?

De gemeente haakt aan bij de campagne ‘Wie is de BOCK’ (Bewust Oplettende Carbid-Knaller). De campagne is gericht op veilig carbidschieten. De BOCK is op de hoogte van de vijf tips voor veilig carbidschieten. Zie ook: www.wieisdebock.nl.

 

(Foto: Lenus van der Broek)

Kerstsamenzang

Oldetrijne – In het Dorpscentrum in Oldetrijne was vrijdagavond een Kerstsamenzang voor de inwoners van Sonnega-Oldetrijne. Het thema van de Kerstviering was ‘Kerst voor iedereen’ en daarmee zinspelend dat Kerstfeest ook voor zwervers is. Er waren een paar acts waar een zwerver de dienst wat verstoorde om wat eten te halen, met daaraan gekoppeld een spookje ‘Arm of Rijk’. Verder waren er ook onderdelen voor de kinderen. Zij zongen kerstliedjes met muzikale begeleiding van Ineke Thomas en Maurik Mietes. Voor deze gelegenheid trad ook het gelegenheidskoor onder leiding van Hanneke Zonderland op.

(Foto: Lenus van der Broek)

Fundraising De Lantscheene

Oldetrijne – OBS De Lantscheene in Oldetrijne hield een fundraising en loterij voor het opknappen van het schoolplein en met succes. Er werd maar liefst 3000 euro bijeen gebracht. Diverse lokale ondernemers sponsorden deze actie en/of stelden presentjes beschikbaar voor de loterij. De leerlingen gingen langs de deuren bij de inwoners van Sonnega en Oldetrijne om loten te verkopen en die vrijdagavond opgehaald konden worden. Verder was er vrijdagavond op het plein gluhwein, chocolademelk te koop, maar ook een stand met wat kerstartikelen. Tot slot zongen de kinderen en in bijzijn van vele dorpsgenoten kerstliedjes onder leiding van Maurik Mietes.

(Foto: Lenus van der Broek)

Abonneren op nieuwsbrief