Humor in het dorpscentrum

Oldetrijne – In een bomvol Dorpscentrum in Oldetrijne vermaakte vrijdagavond de cabaretgroep ‘Twee Recht Twee Averecht’ uit Willemsoord de bezoekers. Met de nodige dosis humor maakte Twee Recht Twee Averecht het publiek deelgenoot van hun ongemakken en gaven zij een helder advies. De lachspieren kwamen goed los. Het thema in hun 18e programma is: ‘Frontale Confrontatie’. Na afloop kregen de artiesten staande een daverend ovatie.

 

Met een knipoog en een kwinkslag werd het leven van alle dag op de hak genomen, waarbij serieuze actualiteiten niet uit de weg werden gegaan. De grote lijn van hun programma ligt vast, maar geen avond is hetzelfde. Actuele en/of plaatselijke gebeurtenissen werden graag uitvergroot. Jong en oud kon hun hilariteit waarderen. Alles wordt zelf geschreven, gecomponeerd en de aankleding van het podium, inclusief het licht/geluid wordt door henzelf verzorgd.

De groep gaf nog een hint aan iedereen: Ga elke ochtend even voor de spiegel staan, recht je rug en kijk jezelf dan eens vriendelijk aan en dan zeg je deze woorden, zeg ze luid en goed: je bent de leukste mens die ik ooit heb ontmoet.

De cabaretgroep bestaat uit vier artiesten, Janet Marks, Lucina Bolding en Alie Stroeve en Janet van Veen, zang en muziek. Zie ook www.tweerechttweeaverecht.nl.

(Foto: Lenus van der Broek)

‘Twee Recht, Twee Averecht’

Oldetrijne – Het Stichtingsbestuur van het Dorpscentrum Oldetrijne heeft de cabaretgroep ‘Twee Recht, Twee Averecht’ uit Willemsoord gecontracteerd voor de voorstelling op vrijdagavond 10 januari om 20.00 uur, zaal Dorpscentrum open om 19.30 uur. Er zijn nog kaarten beschikbaar en te bestellen bij Annie Kester, telefoon 06-19191074.

 

De  cabaretgroep  Twee Recht Twee Averecht  presenteert een avondvullend programma voor man en vrouw, jong en oud. Met een knipoog en een kwinkslag wordt het leven van alle dag op de hak genomen, waarbij serieuze actualiteiten niet uit de weg worden gegaan. De grote lijn van het programma ligt vast, maar geen avond is hetzelfde. Actuele en/of plaatselijke gebeurtenissen worden graag uitvergroot. Alles wordt zelf geschreven, gecomponeerd en de aankleding van het podium, inclusief het licht/geluid wordt door henzelf verzorgd.

 

(Eigen foto)

Carbidschieten

Wolvega – Traditiegetrouw wordt in de gemeente het jaar uitgeluid met carbidschieten. De gemeente gaf toestemming aan een aantal aanvragers om op in totaal elf locaties, waaronder aan de Meenthe in Sonnega carbid te mogen schieten vanaf oudejaarsdag 10.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur.

 

Voorwaarden

De gemeente stelt wel een aantal voorwaarden. Het is niet toegestaan om met een object groter dan een maximale inhoud van 50 liter te schieten (standaard melkbus). Ook is het niet toegestaan om een hard voorwerp, zoals een deksel, als afsluiter te gebruiken, tenzij deze door middel van een koord of touw aan de melkbus verbonden blijft. De plaats van het afschieten bedraagt ten minste 100 meter van omliggende bebouwing. Toeschouwers moeten op ten minste 10 meter afstand worden gehouden van het afschieten. Er mag niet worden geschoten in de richting van personen of nabijgelegen gebouwen en er geldt een maximum van 10 melkbussen per locatie om geluidsoverlast te beperken;

 

Wie is de BOCK?

De gemeente haakt aan bij de campagne ‘Wie is de BOCK’ (Bewust Oplettende Carbid-Knaller). De campagne is gericht op veilig carbidschieten. De BOCK is op de hoogte van de vijf tips voor veilig carbidschieten. Zie ook: www.wieisdebock.nl.

 

(Foto: Lenus van der Broek)

Kerstsamenzang

Oldetrijne – In het Dorpscentrum in Oldetrijne was vrijdagavond een Kerstsamenzang voor de inwoners van Sonnega-Oldetrijne. Het thema van de Kerstviering was ‘Kerst voor iedereen’ en daarmee zinspelend dat Kerstfeest ook voor zwervers is. Er waren een paar acts waar een zwerver de dienst wat verstoorde om wat eten te halen, met daaraan gekoppeld een spookje ‘Arm of Rijk’. Verder waren er ook onderdelen voor de kinderen. Zij zongen kerstliedjes met muzikale begeleiding van Ineke Thomas en Maurik Mietes. Voor deze gelegenheid trad ook het gelegenheidskoor onder leiding van Hanneke Zonderland op.

(Foto: Lenus van der Broek)

Fundraising De Lantscheene

Oldetrijne – OBS De Lantscheene in Oldetrijne hield een fundraising en loterij voor het opknappen van het schoolplein en met succes. Er werd maar liefst 3000 euro bijeen gebracht. Diverse lokale ondernemers sponsorden deze actie en/of stelden presentjes beschikbaar voor de loterij. De leerlingen gingen langs de deuren bij de inwoners van Sonnega en Oldetrijne om loten te verkopen en die vrijdagavond opgehaald konden worden. Verder was er vrijdagavond op het plein gluhwein, chocolademelk te koop, maar ook een stand met wat kerstartikelen. Tot slot zongen de kinderen en in bijzijn van vele dorpsgenoten kerstliedjes onder leiding van Maurik Mietes.

(Foto: Lenus van der Broek)

Herdenking oorlogsmonument

Sonnega – Leerlingen van de basisschool De Lantscheene in Oldetrijne legden maandagmorgen een bloemstuk bij het oorlogsmonument op de hoek van de Sasweg en de Meenthe in Sonnega. De school heeft het monument geadopteerd. De kinderen zongen het in de Tweede Wereldoorlog populaire Engelse liedje ‘We’ll meet again’, begeleid door Maurik Mietes op gitaar.

Nieuwe informatiebord

Tijdens de herdenking werd een nieuwe plaatje op de steen onthuld door leerling Friso de Boer. Tevens is ook een nieuwe informatiepaneel bij het oorlogsmonument aangebracht. Dit is een initiatief van Plaatselijk Belang Sonnega-Oldetrijne en met een bijdrage uit het gemeentelijke dorpenfonds.

Zeven bemanningsleden vonden de dood

Op 16 december 1943 verongelukte in die omgeving een geallieerde bommenwerper. De zeven bemanningsleden van de Lancaster JB 545 vonden hierbij de dood. De algemene begraafplaats in Wolvega werd hun laatste rustplaats. Beth Connor uit Australië de zus van één van de bemanningsleden, heeft het monument destijds onthuld.

(Foto: Lenus van der Broek)

Kerstloterij OBS De Lantscheene

Boerderij Reuvekamp Dutch Food Week

Sonnega – Boeren, tuinders en ondernemers delen in de Dutch Food Week,  die loopt van 5 – 16 oktober, het enthousiasme, kennis en kunde over de basis van de voedselvoorziening.  Hoe komt het voedsel van het land bij ons op het bord? Boerin Agnieta Reuvekamp van Boerderij Reuvekamp ontving donderdagmorgen groep 6 van OBS de Striepe uit Oldeholtpade om dit te ontdekken.

‘Omke Jan’ aanwezig

Jan Bles, eigenaar van Restaurant Omke Jan was ook uitgenodigd. Omke Jan is Boergondische ontmoetingsplek waar je kunt eten en drinken, slapen en beleven in Woudsend.

De kinderen  ontvingen eerst een rondleiding de boerin over het bedrijf om  te zien waar de melk vandaan komt. Boerderij Reuvekamp vind transparantie heel belangrijk. Zo komen boer en burgen nog beter bij elkaar.

Daarna gingen de kinderen samen met kok een paar leuke gerechten bereiden. Er werden Yoghurt smooties gemaakt en hoe kan het ook anders van de melk wordt boter gemaakt. Hoogtepunt was natuurlijk pannenkoeken bakken waaraan de kinderen ook meehielpen en smulden er heerlijk van.

Boerderij Reuvekamp ontvangt regelmatig schoolklassen via de Stichting De Boer op Noord. Zo staat ook het nationale schoolontbijt binnenkort weer op het programma. De kinderen en dan hun ontbijt tussen de koeien in de stal.

Keurmerk

Inmiddels heeft Boerderij Reuvekamp haar keurmerk behaald voor ‘Boerderij Educatie Nederland’. Dit keurmerk werd op deze dag ontvangen.

(Foto: Lenus van der Broek)

Stichting Harten 10

Oldetrijne – Op 25 september hield het bestuur van de ‘Stichting Harten 10’ met de bestuursleden van de dorpshuizen haar jaarvergadering in het dorpscentrum in Oldetrijne. Harten 10 behartigt de belangen van de 10 dorpshuizen in de gemeente Weststellingwerf. Het onderhoud aan de panden is de hoofdtaak. Op basis van een meerjarenonderhoudsplan was een overeenkomst met de gemeente Weststellingwerf gesloten voor de periode 2016 – 2019. De gemeente financiert twee-derde deel van de onderhoudskosten, de dorpshuizen het andere derde deel. Uit de jaarcijfers blijft dat vrijwel alle geplande onderhoud is uitgevoerd. In de meeste gevallen door de inzet van veel vrijwilligers uit de dorpen. De gebouwen staan er hierdoor prima bij. Het bestuur meldde dat inmiddels een nieuwe overeenkomst voor de komende 4 jaren met het college is overeengekomen. Het is dit keer nog niet gelukt om het onderhoud voor de nieuwbouw in De Hoeve en Oosterstreek op te nemen. Wel zijn de begrootte kosten geïndexeerd. Met deze overeenkomst zijn de inwoners er weer zeker van dat hun ontmoetingsplek de komende 4 jaren in goede staat van onderhoud zal zijn. 

(Foto: Lenus van der Broek)

 

Sport in Oldetrijne

Oldetrijne – Op het sportveldje in Oldetrijne werd vrijdagavond ‘levend tafelvoetbal’ gespeeld. Er waren ruim 30 deelnemers, volwassenen en kinderen.

 

 

Voor de kleinsten tot acht jaar werd een rups in stelling gebracht. Ze konden er niet alleen op, maar ook er in. Een week eerder was er een slagbalwedstrijd, alles onder leiding van Kees Verschuuren.

 

(Foto: Lenus van der Broek)

Abonneren op nieuwsbrief