• Standaard header

Toeristeninformatie

Sonnega en Oldetrijne liggen geografisch, zoals reeds gemeld, in het gebied tussen De Linde en Tjonger en Oldetrijne grenst aan de Van Helomavaart. Dus in de buurt zijn voor de hengelaars en watersporters alle mogelijkheden binnen handbereik. De jachthaven bij de Linthorst Homansluis (driewegsluis) is een oase voor de watersportliefhebber en van daar uit zijn er (vaar)-verbindingen naar Friesland en Overijssel (o.a. het natuurreservaat de Weerribben en Giethoorn). Over de Van Helomavaart is de toerist direct in het natuurgebied De Rottige Meenthe en direct over De Scheene strekt zich De Brandemeerpolder uit, richting het riviertje De Tjonger. Prachtige natuurgebieden waar veel valt te genieten.

Sasbrug

Het dorp Sonnega heeft naast de gesloten (oude) begraafplaats met houten klokkenstoel van Billinger tropisch hardhout een nog in gebruik zijnde begraafplaats aan de Sonnegaweg tegenover de oude begraafplaats aan de overkant van de weg. Vermeldenswaard is dat de grond voor de huidige begraafplaats in Sonnega geschonken werd door de fam. Ypé’s. Hierdoor hebben twee boerderijen aan de Sonnegaweg (nu bewoont door de fam. K.de Kroon en de fam. Baylé) elk 6 graven op die geschonken grond.

In Sonnega/Oldetrijne loopt een schitterend fietspad, Gapenburg genaamd, langs De Linde van de Sasbrug naar de Linthorst Homansluis (vroeger genaamd de Driewegsluis). Dit fietspad heeft verbindingen naar Blesdijke, Oldemarkt (via pontje) en Ossenzijl en naar Wolvega-De Hoeve. De naam van het fietspad is bedacht door de historische werkgroep

Wegwijzer Jabikspaad

Sonnega-Oldetrijne  refereert aan een oude douanepost wat in vroeger tijden aan de Linde was gesitueerd op de grens Friesland (via het Mallegat naar Oldemarkt) Overijssel. Het pelgrimswandelpad te weten het St. Jabikspaed loopt via Sonnega langs de Meenthe, Sasweg en Gapenburg (over pontje) naar Oldemarkt en zo richting Zwolle en uiteindelijk helemaal naar Santiago de Compostella, waar volgens overlevering de apostel Jacobus de Meerdere in de kathedraal aldaar is “begraven” (in de sarcofaag). Stempelposten voor de St. Jacobus wandelroute zijn er bij de fam. Brummelman/Van Leeuwen aan de Oppers 112 te Sonnega en bij de fam. Speerstra aan de Pieter Stuyvesantweg 63 te Sonnega. Meer informatie over deze route is te vinden op www.jabikspaad.nl.

Aan genoemde St.Jacobusroute vinden we op de hoek Sasweg/Meenthe het herdenkingsmonument voor de bemanningsleden van de op 16 dec. 1943 neergestorte Engelse Lancaster JB 545 met informatiebord, waarvan de tekst werd samengesteld door de werkgroep Historie Sonnega/Oldetrijne. Wandelaars en fietsers: Even een rustpauze (op het bankje) en even lezen en "gedenken".

Verder is actie ondernomen om een aantal oude fiets/wandelpaden, o.a. de verbinding Oldetrijne naar Oldelamer (over de Scheene) gereconstrueerd te krijgen.

 • Dorpenvisie

  Dorpenvisie

  Een dorpenvisie is een plan waarin wordt aangegeven wat – volgens de inwoners - de gewenste ontwikkelingen zijn

  Lees meer
 • Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het nieuwe boek bevat onder andere vele beschrijvingen, met foto’s over het verenigingsleven en (culturele) ontwikkelingen

  Lees meer
 • Dorpscentrum

  Dorpscentrum

  Na een aantal verbouwingen is het dorpscentrum uitermate geschikt voor een breed scala van activiteiten en vergaderingen

  Lees meer