• Standaard header

Veehouders in Sonnega en Oldetrijne willen groene gas door mestvergisting

Negen veehouders in Sonnega en Oldetrijne hebben de handen ineengeslagen om samen groene gas te maken door middel van mestvergisting. Woensdagavond werden de plannen in het Dorpscentrum in Oldetrijne gepresenteerd door Erik van Eekelen van de DLV-Advies. Ruim80 inwoners hadden hiervoor belangstelling.

Ieder bedrijf bouwt een eigen vergister en vervolgens wordt het gas via een leiding- netwerk naar een centraal punt vervoerd, waar het opgewerkt wordt tot aardgas kwaliteit. De bedoeling is dat dit centraal punt aan de Pieter Stuyvesant wordt gerealiseerd omdat daar een hoofdleiding van Liander ligt.

Geen stank en geluid overlast

Er waren vragen over lawaai en stankoverlast. De installatie is geheel gesloten dus stankoverlast is uitgesloten. De container met apparatuur is gesloten en geïsoleerd, dus ook geen geluid. De terugverdientijd is ongeveer zes jaar.

(Foto: Lenus van der Broek)

 • Dorpenvisie

  Dorpenvisie

  Een dorpenvisie is een plan waarin wordt aangegeven wat – volgens de inwoners - de gewenste ontwikkelingen zijn

  Lees meer
 • Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het nieuwe boek bevat onder andere vele beschrijvingen, met foto’s over het verenigingsleven en (culturele) ontwikkelingen

  Lees meer
 • Dorpscentrum

  Dorpscentrum

  Na een aantal verbouwingen is het dorpscentrum uitermate geschikt voor een breed scala van activiteiten en vergaderingen

  Lees meer