• Standaard header

Start Vermilion Energy met boorwerkzaamheden

Sonnega/Oldetrijne - Binnenkort start Vermilion Energy met werkzaamheden op de boorlocatie aan de Meenthe in Sonnega. In overleg met de gemeente en Plaatselijk Belang Sonnega-Oldetrijne zijn deze week door Vermilion uitwijkstroken langs de Meenthe richting Merriemaden in Oldetrijne aangelegd, dit in verband met het komende werkverkeer. Dit werkverkeer mag niet via Wolvega rijden. Na de werkzaamheden blijven die stroken liggen, zodat ook ander verkeer kan uitwijken en de bermen zo weinig mogelijk worden vernield.

De voorbereiding

Eind vorig jaar is de locatie gereedgemaakt voor de boring met bouw- en sloopwerkzaamheden. Vanaf februari 2021 gaat Vermilion hier aardgas opsporen vanuit een bestaande put middels een boring. Hiervoor zijn alle benodigde vergunningen verleend. Naar verwachting wordt hier begin februari mee gestart. Het gaat dan vooral om het vervoeren van spullen naar de locatie. De transportroutes zijn afgestemd met de gemeente. “We proberen deze werkzaamheden zoveel mogelijk overdag en op werkdagen uit te voeren. Op die manier heeft de omgeving er zo min mogelijk last van. Als we hiervan afwijken, informeren we u hier natuurlijk over”, aldus omgevingsmanager Anne Marinus.

Boren met zo min mogelijk overlast

Na de voorbereidingen start de tweede fase vanaf half februari, 24 uur per dag en 7 dagen per week door. Dit duurt 5 tot 6 weken. Vermilion: “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk overlast is, maar dit is wel de fase waar u als omwonende het meest van kunt merken. In samenwerking met de betrokken natuurorganisaties en een onafhankelijke ecoloog bewaken we gedurende het hele proces onze activiteiten”.

Na de boring

Zodra boorwerkzaamheden zijn afgerond, wordt de boortoren afgebouwd en wordt het gas getest. Dat is waarschijnlijk eind maart of begin april. Het testen van het gas wordt in de bestaande leidingen gedaan. Hiermee wordt voorkomen dat er afgefakkeld hoeft te worden en dit voorkomt overlast. Daarna worden de spullen weer opgehaald en ziet de locatie er weer hetzelfde uit als nu. Dan start de gasproductie. Tijdens de gasproductie is er verder geen overlast, het gas gaat daarna via ondergrondse leidingen naar Nederlandse huishoudens en bedrijven.

(Foto: Lenus van der Broek)

 • Dorpenvisie

  Dorpenvisie

  Een dorpenvisie is een plan waarin wordt aangegeven wat – volgens de inwoners - de gewenste ontwikkelingen zijn

  Lees meer
 • Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het nieuwe boek bevat onder andere vele beschrijvingen, met foto’s over het verenigingsleven en (culturele) ontwikkelingen

  Lees meer
 • Dorpscentrum

  Dorpscentrum

  Na een aantal verbouwingen is het dorpscentrum uitermate geschikt voor een breed scala van activiteiten en vergaderingen

  Lees meer