• Standaard header

Rijdend museum Sonnega

Sonnega - De 22 bussen van de Stichting Openbaar Vervoer Collectie Nederland (OVCN), hebben inmiddels definitief een nieuw onderkomen gevonden op de locatie in Sonnega, voorheen mechanisatiebedrijf Van der Vegt.

“We zijn een ‘rijdend museum’. Het doel van de OVCN is om de bussen te bewaren zoals ze gereden hebben in het openbaar vervoer. We willen het straatbeeld van destijds behouden. In augustus gaan we beginnen met de verhuizing van de bussen naar de stalling in Sonnega. Daar kunnen we ook eventuele reparatiewerkzaamheden verrichten, zegt Thijs van de Bles oprichter en penningmeester van stichting OVCN.

Bijzondere attributen voor de locatie

Op de locatie aan de weg staan een paar bijzondere attributen wat bijzondere aandacht trekt. Sommige passanten meenden dat er een echte buslijnverbinding in Sonnega is. Er staat een bushokje, aanduiding bordje, een PTT telefooncel uit 1979, maar ook een moderne cardreader. Maar dit is meer nostalgie en duidt op de bijzondere ‘rijdend museum’.

Feestelijke opening

De feestelijk opening stond gepland op zaterdag 2 mei, maar door de coronacrisis wordt dit verschoven naar het voorjaar van 2021. Er zijn inmiddels 25 donateurs van OVCN.

Origineel

De  bussen in de collectie variëren van 1954-2003. Die bus uit 2003 is vrij jong, nu bewaarde wordt is hij in de toekomst nog origineel. De meeste bussen komen uit de jaren ’70, ’80 en ’90 en zijn  te vinden in Sonnega.

“We zijn geen museum in de zin van dat we elke week bijvoorbeeld op zaterdag open zijn. Maar we hebben wel jaarlijks een open dag en geïnteresseerden kunnen ons altijd benaderen met de vraag of ze even mogen kijken”, aldus Van de Bles.

(Foto: Lenus van der Broek)

 • Dorpenvisie

  Dorpenvisie

  Een dorpenvisie is een plan waarin wordt aangegeven wat – volgens de inwoners - de gewenste ontwikkelingen zijn

  Lees meer
 • Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het nieuwe boek bevat onder andere vele beschrijvingen, met foto’s over het verenigingsleven en (culturele) ontwikkelingen

  Lees meer
 • Dorpscentrum

  Dorpscentrum

  Na een aantal verbouwingen is het dorpscentrum uitermate geschikt voor een breed scala van activiteiten en vergaderingen

  Lees meer