• Standaard header

Paasvuur

Sonnega/Oldetrijne - Op diverse plaats in de gemeente vonden dit weekend paasvuren plaats. Zo ook op eerste paasdag aan de Sonnegaweg in Sonnega, waar ruim 150 inwoners de vuurzee kwamen gadeslaan. deze traditionele activiteit werd georganiseerd door de feestcommissie van deze dorpen. De aanwezig kregen ook koffie, chocolademelk of drankjes.

Om te voorkomen dat ook geverfd hout, banden, biezen en dergelijke worden gestort, is in overleg met Plaatselijk Belang besloten het storten beter te regelen. Dat kon onder toezicht op bepaalde tijdstippen. Dit is ook een voorwaarde die in de vergunning is opgenomen. De politie kwam ook nog even langs om te controleren.

De kosten van het storten waren 5 euro per kar en de opbrengst van totaal ruim 250 euro wordt gedoneerd aan de school De Lantscheene in Oldetriijne om het schoolplein aan te passen voor voetbal. Bij het in brand steken is rekening gehouden met de windrichting, zodat de omwonenden geen last van vuur of rook kregen. Er was veel belangstelling voor deze traditie.

De voorchristelijke of heidense betekenis van paasvuren was het beëindigen van de winter, waarbij het vuur bedoeld was om de donkere dagen voorgoed te verdrijven. Een andere verklaring is dat met het vuur voorspoed voor het komende groeiseizoen gevraagd wordt. Christelijke verklaringen voor het paasvuur geven als reden het betuigen van dankbaarheid voor de opstanding van Jezus en de overwinning op de dood.

(Foto: Lenus van der Broek)

 

 • Dorpenvisie

  Dorpenvisie

  Een dorpenvisie is een plan waarin wordt aangegeven wat – volgens de inwoners - de gewenste ontwikkelingen zijn

  Lees meer
 • Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het nieuwe boek bevat onder andere vele beschrijvingen, met foto’s over het verenigingsleven en (culturele) ontwikkelingen

  Lees meer
 • Dorpscentrum

  Dorpscentrum

  Na een aantal verbouwingen is het dorpscentrum uitermate geschikt voor een breed scala van activiteiten en vergaderingen

  Lees meer