• Standaard header

Paasvuur 2018

Sonnega / Oldetrijne - Op diverse plaatsen in de gemeente worden dit weekend paasvuren ontstoken. Zo ook op tweede paasdag aan de Sonnegaweg in Sonnega, waar veel inwoners de vuurzee kwamen gadeslaan en zich lekker konden warmen. Het paasvuur zou op eerste paasdag ontstoken worden, maar er was een verkeerwindrichting. Deze traditionele activiteit werd georganiseerd door Plaatselijk Belang Sonnega/Oldetrijne.

Controle

Om te voorkomen dat ook geverfd hout, banden, biezen en dergelijke worden gestort, is in overleg met Plaatselijk Belang besloten het storten beter te regelen. Dat kon onder toezicht op bepaalde tijdstippen. Dit is ook een voorwaarde die in de vergunning is opgenomen. De politie kwam ook nog even langs om te controleren.

Goede doel

De kosten van het storten waren 5 euro per kar en de opbrengst van totaal ruim 200 euro wordt gedoneerd aan een nader te bepalen in de beide dorpen. Bij het in brand steken wordt rekening gehouden met de windrichting, zodat de omwonenden geen last van vuur of rook kregen. Er was veel belangstelling voor deze traditie.

Betekenis paasvuur

De voorchristelijke of heidense betekenis van paasvuren was het beëindigen van de winter, waarbij het vuur bedoeld was om de donkere dagen voorgoed te verdrijven. Een andere verklaring is dat met het vuur voorspoed voor het komende groeiseizoen gevraagd wordt. Christelijke verklaringen voor het paasvuur geven als reden het betuigen van dankbaarheid voor de opstanding van Jezus en de overwinning op de dood.

(Foto: Lenus van der Broek)

 

 • Dorpenvisie

  Dorpenvisie

  Een dorpenvisie is een plan waarin wordt aangegeven wat – volgens de inwoners - de gewenste ontwikkelingen zijn

  Lees meer
 • Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het nieuwe boek bevat onder andere vele beschrijvingen, met foto’s over het verenigingsleven en (culturele) ontwikkelingen

  Lees meer
 • Dorpscentrum

  Dorpscentrum

  Na een aantal verbouwingen is het dorpscentrum uitermate geschikt voor een breed scala van activiteiten en vergaderingen

  Lees meer