• Standaard header

Obs de Lantscheene: in ontwikkeling met talentgedreven onderwijs

Oldetrijne - Dit schooljaar is obs de Lantscheene in Oldetrijne gestart met talentgedreven onderwijs. Het werken met deze methodiek, bedacht en ontwikkeld door Luk deWulf, is voor de gehele school een vernieuwende manier om bezig te zijn met ontwikkeling. Talent is daarbij iets wat je gemakkelijk afgaat, vanzelf gaat en je haalt er energie en voldoening uit. Dit zorgt ervoor dat je plezier hebt en daarmee kun je een hogere weerbaarheid en veerkracht opbouwen.
Talenthoeken

Op de Lantscheene wordt al langere tijd gewerkt met de talenthoeken. Iedere donderdag en vrijdagmiddag gaan alle leerlingen met verschillende activiteiten aan de slag. Dit ging in eerste instantie om de vraag: Wat kan jij goed en wat wil jij een ander leren? Dit leverde mooie momenten op. Daarna zijn er diverse thema’s uitgewerkt.

Opleiding talentfluisteraar

In oktober en november 2020 heeft het gehele team de 3-daagse opleiding talentfluisteraar in Leeuwarden gevolgd. Met de opleiding wordt op de Lantscheene verdieping gegeven aan het werken vanuit talent. Deze opleiding werd gevolgd met meerdere professionals werkzaam met kinderen in Friesland. Afgelopen maart heeft het team een studiedag in het voeren van talentgesprekken gevolgd. In juni komt er een vervolg van de talentgesprekken.

Talentgesprekken

Talent bij de ander ontdek je door bijvoorbeeld gesprekken te voeren met als hoofdvraag: Waar word je blij van? Door op deze positieve manier een talentinterview te voeren, kun je de talenten bij de ander ontdekken. In de methodiek van Talentgedreven werken worden er 39 talenten beschreven. De meeste mensen hebben gemiddeld wel acht tot twaalf talenten en deze zijn onderling weer verbonden. Zo zijn er onder meer de bewuste beweger, de mooimaker, de trouwe vriend en de momentgenieter. Met aandacht voor talent, zal dit talent groeien.

Talenten in de school

In de afgelopen periode hebben alle kinderen van de Lantscheene van hun juf of meester al  één of meerdere talenten toebedeeld gekregen. Dat leverde mooie reacties en blije gezichten op.

Feestelijke uitreiking

Op 1 april ontving de school het officiële bordje voor Talentgedreven Werken van Els Pronk en Jan Wietse Fokkema, beide trainers van deze manier van werken. Deze dag was tevens een feestelijke dag op school, geheel georganiseerd door groep 8. Zij hebben hierbij al hun talent in actie kunnen inzetten.
 
(Foto: Lenus van der Broek)

 • Dorpenvisie

  Dorpenvisie

  Een dorpenvisie is een plan waarin wordt aangegeven wat – volgens de inwoners - de gewenste ontwikkelingen zijn

  Lees meer
 • Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het nieuwe boek bevat onder andere vele beschrijvingen, met foto’s over het verenigingsleven en (culturele) ontwikkelingen

  Lees meer
 • Dorpscentrum

  Dorpscentrum

  Na een aantal verbouwingen is het dorpscentrum uitermate geschikt voor een breed scala van activiteiten en vergaderingen

  Lees meer