• Standaard header

Brug keersluis Sas deze week afgesloten

Van dinsdag 24 augustus tot en met woensdag 25 augustus wordt er gewerkt aan de keersluis in Blesdijke-Oldetrijne. De deuren van de keersluis worden verwijderd omdat de sluis later dit jaar wordt opgeknapt. De fietsbrug over de Linde is daardoor tijdelijk afgesloten. Boten kunnen er wel langs.
 
De keersluis is sinds 1996 een beschermd Rijksmonument en in eigendom van de gemeente.  Vanuit de Regiodeal heeft de provincie Fryslân geld beschikbaar gesteld voor het opknappen van de keersluis. Het werk wordt uitgevoerd door aannemer Nagelhout uit Woudsend.

Unieke sluis

De keersluis ligt ruim 13,5 km landinwaarts en is in 1927 aangelegd als zee-werende sluis in de Nieuwe Lindedijk. Het vormde een onderdeel van de kanalisatie van de toen vrij afstromende rivier naar de Zuiderzee. De Nieuwe Lindedijk is in 1828 aangelegd als direct gevolg van de overstromingsramp van 3 en 4 februari 1825. In de dijk werd een enkelvoudige keersluis aangelegd. Deze werd in 1870 omgebouwd tot schutsluis. Op de noordoever werd een dienstwoning gebouwd, die nu nog herkenbaar is.
 
Bij de kanalisatie werd de loop van de Linde ter plaatse veertig meter zuidelijker gelegd. In de nieuwe loop werd bij doorsnijding van de Nieuwe Lindedijk de huidige sluis gebouwd met een dubbele doorgang. Omdat de puntdeuren alleen bij watersnood werden bediend hingen de deuren op een zogeheten opzetwerk om doorhangen te voorkomen.
 
De sluis is niet meer functioneel, maar wel van algemeen cultuurhistorisch én Daarnaast is een sluis met meervoudige stroomopeningen uniek in Nederland.
 
(Foto: Lenus van der Broek)

 

 

 • Dorpenvisie

  Dorpenvisie

  Een dorpenvisie is een plan waarin wordt aangegeven wat – volgens de inwoners - de gewenste ontwikkelingen zijn

  Lees meer
 • Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het nieuwe boek bevat onder andere vele beschrijvingen, met foto’s over het verenigingsleven en (culturele) ontwikkelingen

  Lees meer
 • Dorpscentrum

  Dorpscentrum

  Na een aantal verbouwingen is het dorpscentrum uitermate geschikt voor een breed scala van activiteiten en vergaderingen

  Lees meer