• Standaard header

Bijzondere herdenking bij oorlogsmonument in Oldetrijne

In Oldetrijne werd zaterdagmiddag herdacht dat 80 jaar geleden de Britse Lancaster-bommenwerper JB545 neerstortte. Het is 16.27 uur lokale tijd, als Pilot Officer Gordon Ratcliffe en zijn bemanning op donderdag 16 december 1943 met hun Avro Lancaster JB545 van het 49e Squadron het luchtruim kiezen. Ze stijgen op vanaf vliegveld Fiskerton in Lincolnshire, met als doel een aanval op Berlijn.

Ze bereiken hun doel niet: nog geen twee uur na het opstijgen wordt het vliegtuig aangevallen door de Messerschmitt Bf-110 jachtbommenwerper van Oberleutnant Heinz Wolfgang Schnaufer. De staart van de JB545 breekt af, het toestel vliegt in brand en stort rond 18.40 uur neer bij De Pot aan de Sasweg in Oldetrijne. Alle zeven bemanningsleden komen daarbij om. Aan boord waren W.R. Day, E. Holloway, B.J.V. King, R. Losa, A. E. Marsland, G. L. Ratcliffe en W.T. Rees. Het is een zwarte dag voor Bomber Command van de Royal Air Force. Vanaf tientallen vliegvelden in Engeland zijn 483 zware Lancaster-bommenwerpers en 15 Mosquito jachtbommenwerpers opgestegen; 23 Lancasters zijn neergestort en 17 Lancasters keren met schade terug. In totaal komen 300 bemanningsleden om tijdens de aanval. Vanwege de omvang van deze verliezen wordt 16 december 1943 „Black Thursday” genoemd. Ondanks de hoge kosten had de aanval wel resultaat: de schade aan het Berlijnse spoorwegsysteem was groot en duizend wagonladingen met oorlogsmateriaal, bestemd voor het oostfront, werden zes dagen lang vastgehouden.

De herdenking startte zaterdag in het dorpscentrum in Oldetrijne. Na een korte introductie vertrokken bezoekers naar het monument aan de Sasweg. Een autobus van Openbaar Vervoer Collectie Nederland uit Sonnega zorgde voor het vervoer. Bij het monument was een plechtigheid, waarbij burgemeester André van de Nadort een verhaal vertelde en een krans legde samen met kinderen uit Sonnega en Oldetrijne. Ook de kinderen hadden zelf een krans gemaakt en legden die daar ook neer en twee lazen een gedicht voor. Na afloop werd gezamenlijk ‘We’ll meet again’ gezonden.

(Foto: Lenus van der Broek)

 

 • Dorpenvisie

  Dorpenvisie

  Een dorpenvisie is een plan waarin wordt aangegeven wat – volgens de inwoners - de gewenste ontwikkelingen zijn

  Lees meer
 • Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het boek Sonnega & Oldetrijne

  Het nieuwe boek bevat onder andere vele beschrijvingen, met foto’s over het verenigingsleven en (culturele) ontwikkelingen

  Lees meer
 • Dorpscentrum

  Dorpscentrum

  Na een aantal verbouwingen is het dorpscentrum uitermate geschikt voor een breed scala van activiteiten en vergaderingen

  Lees meer